Näätimö

Näätimö (2009) on nykytaiteeseen keskittynyt, pohdiskeleva, kriittinen ja valtakunnallinen taiteilijaryhmä Suomessa. Ryhmä paitsi tekee itse, myös keskustelee, kommentoi ja tutkii taidetta sekä taiteen tekemistä eri yhteyksissä. Näätimö kokee läheiseksi mm. nykytaiteessa ja postmodernismissa virranneita ajatuksia.














maanantai 10. tammikuuta 2011

Esityksestä:

Näätimö - kollektiivi ja Teatteri Vastavoima esittävät assosiaatioteatteria edustavan esityksen: Pyöriäisen tarkkailija. Pyöriäisen tarkkailijassa pyöriäisen tarkkailijat odottavat pyöreässä pyöriäistarkkaamossaan pyöriäistä ilmestyväksi, pohjoisen Itämeren syvyyksistä.

Pyöriäisentarkkailu- aihe on tässä nykyteatteriiesityksessä tulkittu aiheesta vapaasti inspiroituen. Loogisesti etenevään juoneen, tai perinteiseen henkilökuvaukseen ei pyritä, vaan palloa heitellään pyöriäisten tapaan ilmassa, esittävän taiteen eri ilmaisukeinojen kesken. Pyöriäisen tarkkailijassa teksti on ilmaisukeino muiden joukossa, johon on suhtauduttu eri tavoin riippuen kohtauksen osasta, tai siitä, mitä on milloinkin huvittanut tehdä. Niin esityksen rakenteessa ja ohjauksessa, kuin näyttelijäohjauksessa on kiinnitetty huomiota mm. postmoderniin ihmiskäsitykseen; roolihahmoa voidaan esittää saman saman kohtauksenkin sisällä eri tyylilajien kautta ilmaistuna. Esityksen ihmiskuva on moniulotteinen. Katsojalle jätetään omat silakkansa poimittaviksi.

Pyöriäisentarkkailijassa ylevä ja banaali, paatos ja ironia ovat olemassa yhtä aikaa. Taustalta kajastaa etäinen tapahtumakulku Enterprisen ohjaamon kaltaisessa Pyöriäistarkkaamossa, missä ainoat äänet ovat koneiden surina - ja pyöriäistutkan kolkko ääni...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti